Vormleer (=Vlr) Latijn
Deze paina gaat over de verschillende vormen die Latijnse woorden aan kunnen nemen. De documenten zijn geplaatst in de volgorde van de eindtermen. De woordsoorten zijn vergelijkbaar met de Nederlands of bij voorbeeld Griekse woordsoorten. Het is belangrijk om je af te vragen wat een bepaald woord zegt als je het in een tekst tegenkomt. In de tweede plaats zijn er woorden die iets over andere woorden zeggen, zoals bijvoorbeeld een bijvoeglijk naamwoord iets zegt over een zelfstandig naamwoord. Een aanwijzend voornaamwoord kan weer over beid voorgaande woorden iets zeggen: Kijk maar naar: "Deze rode fiets is mooi."
Om te beseffen wat voor soort woord je voor je hebt is het handig om eerst het document met woordsoorten te bekijken. Daarna kun je je verdiepen in de aparte vormen van de naamwoorden en de voornaamwoorden. Die staan allemaal in naamvallen. Daarna kun je kijken naar de vormen van de werkwoorden.
Daarna zal ik een document gaan plaatsen over woordvorming.
Vlr1 Zelfstandige naamwoorden Substantiva
Latijn kent ongeveer ... verschillende manieren om een zelfstandig naamwoord te verbuigen. Zo'n verbuiging heet een declinatie.
Vlr 2 Bijvoeglijke naamwoorden Adjectiva
De vormen van de bijvoeglijke naamwoorden lijken voor het overgrote deel op de uitgangen van de zelfstandige naamwoorden. Hier staan alleen de documenten met de vormen, maar elk bijvoeglijke naamwoord moet ook altijd congrueren met een zelfstandig naamwoord qua naamval, getal en geslacht. Zie ook het document Congrueren (Syn....)
Telwoorden Numeralia
Voornaamwoorden Pronomina
Persoonlijk voornaamwoord Pronomen Personale
Bezittelijk voornaamwoord Pronomen Possessivum
Aanwijzend voornaamwoord Pronomen Demonstrativum
Betrekkelijk voornaamwoord Pronomen Relativum
Vragend voornaamwoord Pronomen Interrogativum
Bijvoeglijk en zelfstandig
Werkwoord Verbum
Het werkwoord in het Latijn is vol van nuances en kleine verschillen. In de volgende bestanden staan de belangrijkste vormen uitgelegd. Het is voor sommige begrippen alleen onmogelijk om dat uit te leggen zonder ook andere (deel-) begrippen erbij te gebruiken. Voor die andere begrippen is het vaak nodig om een eerder bestand te gebruiken. Waarin iets uitgelegd wordt. Voor de overzichtelijkheid is bij elk document de vormleer het belangrijkste. Wanneer naar andere begrippen verwezen wordt, is het nodig om ook naar het andere document te kijken.
Modus
Dit is de lijst met stamtijden zoals die verplicht wordt verondersteld.Bovenaan staan de basisvormen van de regelmatige werkwoorden. De volgorde van de rest is op basis van frequentie, dus de bovenste werkwoorden komen relatief vaker voor dan de onderste. Apart vermeld worden de Deponentia.
Maak jouw eigen website met JouwWeb